10 korakov kako optimizirati Joomla spletne strani

Če ste izbirali med številnimi CMS-ji in ste se odločili za Joomlo, boste morali malo več postoriti na optimizaciji spletne strani, kot če bi morda izbrali nek drugi CMS, na primer WordPress. Vedeti morate, da Joomla ni tako SEO prijazna kot njeni večji tekmec WordPress.

Potrebno je poskrbeti za kar nekaj nastavitev, s katerimi boste zagotovo izboljšali položaj vaše spletne strani na spletnih iskalnikih. Spodaj je predstavljeno deset enostavnih korakov, kako to narediti:

1. Izberite pravi strežnik, kjer bo gostovala vaša spletna stran

Že takoj, ko  namestite Joomlo na lokalni ali spletni strežnik, je število datotek in imenikov zelo veliko(cca 7000-8000), odvisno katero verzijo Joomle boste uporabili oziroma izbrali. Ob namestitvi predloge, raznih dodatkov ter druge vsebine se ta številka lahko kar hitro podvoji. Zato je izbira, kje bo gostovala vaša spletna stran zelo pomemben SEO faktor.

2. Spremenite datoteko htaccess.txt v .htaccess

Da boste lahko omogočili funkcijo Uporabite Apache mod_rewrite, morate spremeniti datoteko htaccess.txt v .htaccess.

3. SEO nastavitve

Znotraj globalnih nastavitev Joomle vklopite funkciji “Iskanje iskalnikom prijazne URL-je” in “Uporabite Apache mod_rewrite

Iskanje iskalnikom prijazne URL-je, je nastavitev s katero se izognete vsem dinamičnim in relativnim URL-jem:

  • URL, ki je SEO prijazen: webstran.com/izdelava-strani
  • URL, ki ni SEO prijazen: www.naprimer.com/?p=12345

S funkcijo Uporabite Apache mod_rewrite pa boste odstranili /index.php/

4. Odstranite Disallow: /images/ iz robots.txt datoteke

Disallow: /images/ je privzeto nastavljeno v robots.txt, kar pomeni, da spletni pajki ne morejo indeksirati vaših slik, ne glede na to ali ste jih optimizirali ali ne. Seveda je to slabo, posebej, če uporabljate svojo stran kot galerijo slik. Zato je najboljše, da se prepričate ali so vaše slike indeksirane ali ne, to pa naredite tako, da v robots.txt pogledate če obstaja sledeča vrstica Disallow: /images/, če ja, jo izbrišete in s tem omogočite spletnim pajkom, da lahko indeksirajo vašo mapo s slikami.

5. Namesite JCE editor

JCE editor je zelo priljubljen urejevalec prispevkov, saj ponuja veliko možnosti za oblikovanje. Običajno je med prvimi dodatki, ki se jih namesti na Joomlo. Dokaj podoben temu dodatku je tudi precej priljubljen JCK editor. Na drugi strani so privzeti Joomla urejevalniki ali zastareli ali pa imajo omejeno število WYSIWYG funkcij.

 

6. Poskrbite za Meta podatke

Čeprav so ključne besede dokaj na stranskem tiru in niso več tako pomembne, kot so bile nekoč jih nikar ne izpuščajte.

V globalnih nastavitvah lahko nastavite meta podatke(ključne besede, opis…) za celotno spletno stran, ampak bolje je, če to naredite za vsak članek oziroma za vsako komponento posebej (vsaka podstran pri Joomli lahko vsebuje največ eno komponento). Obstaja več možnosti, kje lahko vpišete meta podatke:

  • pri kategorijah člankov/komponent
  • pri samih člankih/komponentah
  • pri meniju

Najboljša varianta je verjetno pri samih člankih/komponentah, razen če ni te možnosti, najslabša pa pri kategorijah.

7. Izberite preusmeritev z www. ali brez www.

Joomla za razliko od WordPress-a ne bo preusmerila vaše spletne strani z ali brez www. na isto stran. To lahko pomeni, da boste imeli dvojno vsebino na spletni strani, kar pa je slabo za spletne iskalnike. Zato, da ne boste imeli podvojene vsebine je potrebno za preusmeritev iz brez www. na www. v .htaccess datoteki dodati naslednjo kodo:

## Mod_rewrite in use.
RewriteEngine On
RewriteRule .* – [E=HTTP_AUTHORIZATION:%{HTTP:Authorization}]
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^isstrani\.si$ [NC]
RewriteRule ^(.*)$ http://www.isstrani.si/$1 [L,R=301]

8. Bodite dosledni pri notranjih povezavah

Ko gre za CMS strani (posebej to velja za Joomlo), lahko podvajanje vsebine postane majhen problem. Zagotovilo za to je, da ste dosledni pri dodajanju notranjih povezav. Pri tem ni samo mišljena preusmeritev z ali brez www., ampak ko dodajate notranje povezava se držite istega principa:

  • če dodate na koncu povezave poševnico, jo dodajajte vedno
  • če dodate končnico(.html) ali ne
  • vedno povežite samo eno različico strani
  • ne podvajajte menijev, naredite raje preusmeritev menija

9. Izboljšajte hitrost spletne strani

Treba je priznati, da Joomla ni tako “hitra” kot WordPress. Dobra novica pa je, da lahko precej izboljšate hitrost spletne strani z tremi preprostimi koraki:

a. Osvežite predpomnilnik brskalnika

Vsakič, ko brskalnik naloži spletno stran mora za pravilno prikazanje spletne strani naložiti vse datoteke te strani, to vključuje vse od HTML, CSS, JavaScript pa do slik. Zato je potrebno nastaviti parametre predpomnilnika, da mu ni potrebno to delati znova in znova. To lahko storite tako da dodate spodnjo kodo na dno v .htaccess datoteki.

<IfModule mod_expires.c>
ExpiresActive On
############################################
## Add default Expires header
## http://developer.yahoo.com/performance/rules.html#expires
<FilesMatch “\.(ico|pdf|flv|jpg|jpeg|png|gif|js|css|swf)$”>
 ExpiresDefault “access plus 1 year”
</FilesMatch>
</IfModule>

b. Omogočite Gzip

Dober način da se izboljša hitrost nalaganja spletne strani je, da se omogoči funkcija Gzip.

To naredite tako, da greste na globalne nastavitve -> strežnik in vklopite funkcijo Gzip stiskanje strani.

Opomba: To deluje le, če je mod_gzip  nameščen na vašem strežniku.

c. Optimiziranje slik – Pri slikah uporabite alt oznake in ne pozabite na dimenzije slik.

Alt oznake slik morajo vsebovati ključne besede, ki se pojavljajo na spletni strani. Potrebno je uporabiti ključne besede kot npr. lepa-slika.jpg in ne slika_01.jpg. S tem bo vaša slika označena s ključno besedo in izognili se boste underscores-podčrtajem(podčrtaj za razliko od pomišljaja pomeni celotno besedo(vse_to_je_ena_beseda), in tako jo tudi berejo spletni pajki).

Dimenzije slik pa so pomembne pri hitrosti nalaganja strani, predvsem, če se na strani nahaja polno slik.

10. Namestite Xmap komponento

Xmap omogoča, da se ustvari kazalo spletne strani z uporabo strukture menija. Ta komponenta ni dobra samo za obiskovalce vaše spletne stran, da se morda dokopljejo do kakega skritega menija, ampak omogoča tudi spletnim pajkom temeljitejše plazenje po vaši spletni strani.

Zato je najboljše, da dodate kazalo vaše spletne strani -> xml v datoteko robots.txt.

 

Vir: isstrani.si